Perzik jam. Zonder toegevoegde suiker en pectine

20150913_081606 (2)

Een kilo suiker op een kilo fruit is vrij normaal bij het maken van jam.
Dus ondanks dat het laag is in calorien heeft het erg veel toegevoegde suiker.

Gelukkig kan dat ook anders!
En dan zonder suiker en pectine!

 

Pectine is een voedingsvezel dat van nature voorkomt in fruit en planten.
Het zorgt ervoor dat de celwanden aan elkaar vast blijven en in bijv jam is het verantwoordelijk voor de gel-structuur, het wordt dan gebruikt als bindmiddel.

 

Veel fruitsoorten bevatten niet genoeg pectine om er een dikke jam van te maken dus wordt er vaak nog pectine in de vorm van geleisuiker of poeder aan toegevoegd.
Dit is een onnatuurlijke of industriële vorm van pectine..En als het even kan dan ontwijk ik dat liever.

20150912_191155

 

Gelukkig is het zelf maken van jam heel makkelijk en snel klaar!
Kijk maar naar dit recept:

Voor ca.800ml  Perzikjam:
4 grote Perziken

6 dadels
2 theelepels kaneel
snufje zout
1 theelepel citroensap
1 theelepel nootmuskaat
optioneel handje rozijnen

Ontpit de dadels en laat ze ongeveer 10 minuten weken in warm water

Ontdoe de perziken van hun vel. Gaat dit moeilijk, dompel ze dan max. 20 seconden onder in kokend water.
Niet langer anders worden ze hard!

 

Verwijder de pit uit de perziken en snijd de vrucht samen met de dadels in kleine stukjes.
Zet een pan op laag! vuur en doe daar de perziken, dadels en de rest van de ingrediënten in.
Roer het geheel af en toe even om en laat het circa 20 minuten op het vuur staan.

 

Haal het na 20 minuten van het vuur af, laat het op het aanrecht afkoelen.

Giet het geheel daarna in een afsluitbare pot en bewaar het in de koelkast

20150913_081637 (2)

 

 

Liefs,

CFD3EF2438EA8D939245A0A6E03B8E47

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *